
Gnocchi buraczane z jarmużem
Polska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!
Składniki:
2 średnie buraki (po upieczeniu i obraniu 12,5 dag)
50 dag kartofli
15 dag mąki + do posypania
jajko
2 łyżki masła
10 dag jarmużu
100 ml śmietany 30%
10 dag sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Ostudzone obieramy
ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kartofle obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy
przeciskamy przez prasę lub ubijamy i studzimy.
Kartofle mieszamy z burakami
dodajemy mąkę (gdyby kartofle były mało mączne
możemy dodać nieco więcej mąki)
jajko i wyrabiamy. Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy na obsypanej mąką stolnicy lub blacie
nadając ciastu owalny kształt
a następnie rozpłaszczamy kluski widelcem.
Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3–4 min od wypłynięcia
a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło rozgrzewamy i dodajemy umyty jarmuż
smażymy 2–3 min. Dodajemy śmietankę i rozdrobniony na mniejsze kawałki ser. Podgrzewamy kilka minut
aż ser się rozpuści. Gnocchi podajemy na ciepło
polane sosem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady:
Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej

