
Gnocchi dyniowe
- dynia: 1200 g
- grejpfrut: 600 g
- parmezan: 150 g
- mąka pszenna: 150 g
- śmietana 30%: 150 ml
- szalotka: 80 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- żółtko: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- tymianek: 2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie dyni: dokładnie ją myjemy, usuwamy z niej nasiona i kroimy ją w plastry. Przy pomocy pędzla smarujemy ją 20 ml oliwy. Oprószamy ją solą i połową tymianku. Wkładamy ją na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
krok 2
Puree z dyni: upieczone kawałki owocu wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy z nich skórę, a następnie przekładamy je do naczynia blendera i miksujemy je na gładką masę.
krok 3
Masa na dyniowe gnocchi: w misce umieszczamy przygotowane wcześniej puree, 120 g tartego parmezanu, mąkę pszenną, żółtka, szczyptę soli i pieprzu oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 4
Formowanie gnocchi: stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto formujemy na kształt wałka, po czym tniemy je na skośne romby. Przeciągamy je po ząbkach widelca, by stworzyć charakterystyczne wgłębienia. Gotowe kluseczki gnocchi układamy na lekko podsypanej mąką blasze i odstawiamy na bok.
krok 5
Przygotowanie składników na sos: grejpfruty obieramy. Przy pomocy ostrego noża wycinamy z nich błonki. Wypływający sok zachowujemy na później. Czosnek i szalotki obieramy oraz sieczemy na drobno.
krok 6
Sos grejpfrutowy: czosnek oraz cebulki wrzucamy do rondelka i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy sok z grejpfruta. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy sos zredukuje się o połowę, dolewamy do niego śmietanę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstawiamy sos na bok.
krok 7
Gotowanie gnocchi z dyni: w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je przez około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej.
krok 8
Podanie klusek: do sosu wrzucamy filety grejpfruta. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie chwilę podgrzewamy. Kluseczki podajemy polane sosem oraz posypane pozostałym parmezanem i tymiankiem.

