
Gnocchi w sosie (na ostro)
- ziemniaki: 600 g
- mąka pszenna: 200 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 2 szczypty
- czosnek: 4 ząbki
- cebula: 110 g
- oliwa z oliwek: 40 g
- płatki chili: 1 łyżeczka
- pomidor: 500 g
- bazylia: 0.5 pęczka
- mozzarella: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na gnocchi: Kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.
krok 2
Formowanie gnocchi: Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki. Możemy też rolować je widelcem.
krok 3
Gotowanie kluseczek: Włoskie kluski gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.
krok 4
Ostry sos: Obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili. Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.
krok 5
Gnocchi w sosie na ostro: Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.

