
Gnocchi z masłem szałwiowym
Przepis restauracji Chianti z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".
Składniki:
400 g ziemniaków
1 żółtko
50 g masła
80 g mąki pszennej + garść mąki do posypania
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta gałki muszkatołowej
20 listków szałwii
1 łyżka świeżo tartego parmezanu
1 łyżeczka soli
pieprz
Kroki przygotowania:
Ziemniaki gotuj ze skórką przez około 35 minut, ostudź, obierz i przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Na stolnicę przełóż masę ziemniaczaną, dodaj mąkę, zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtko i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz sól.
Zagniataj elastycznie na gładkie ciasto około 8 minut, aż przestanie kleić się do rąk.
Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Następnie uformuj z niego wałek grubości kciuka i pokrój go pod kątem 45 stopni na małe kluseczki tak, żebyś uzyskał armadę małych rombów. Posyp je dokładnie mąką pszenną.
Wrzucaj kluski do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotuj je około 3–4 minut, aż wypłyną na wierzch, i odcedź.
Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu, wrzuć listki szałwii i smaż, aż będą chrupiące.
Gorącym masłem szałwiowym polej kluski, posyp obficie parmezanem i pieprzem.
1 z 1

Restaurant Week książka
Porady:
Gnocchi każdemu Włochowi kojarzą się z dzieciństwem i obiadami u babci. W Rzymie tradycyjnie jada się je w czwartki. Nasze gnocchi wyrabiamy na miejscu w Restauracji. Goście uwielbiają je i przychodzą do nas specjalnie na to danie... nie tylko w czwartki. Teraz sekretem ich przyrządzania chcemy podzielić się z Tobą.

