Reklama

Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!

Składniki:

Gnocchi:
1 kg ziemniaków
ugotowanych ze skórką
30 dag mąki
przesianej
jajko
Ragoût warzywne:
oliwa extra vergine
20 dag marchewki
pokrojone w zapałkę
25 dag małych różyczek brokułu
20 dag selera naciowego
pokrojone w plasterki
20 dag czerwonej cebuli
posiekanej
20 dag cukinii
pokrojonej w zapałkę
20 dag malutkich pieczarek
w połówkach
lub białych grzybów shimeji
sól
pieprz
20 dag pomidorków koktajlowych
w połówkach
wiórki parmezanu
kilka gałązek tymianku

Kroki przygotowania:

Robimy gnocchi: jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko
wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i miękkie
odrywamy po kawałku i toczymy cienkie wałeczki. Ostrym nożem tniemy je na kawałki
które następnie albo delikatnie spłaszczamy widelcem
albo toczymy po specjalnej deseczce. Można ugotować je od razu
wrzucając partiami na osolony wrzątek
abo tylko zblanszować
osuszyć i zamrozić.
Przygotowujemy ragoût: na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy marchewki
podsmażamy przez kilka minut
po czym dorzucamy brokuły i seler. Podlewamy odrobiną wody
przykrywamy
dusimy przez 3–4 min. Następnie dodajemy cebulę
cukinię i grzyby. Dusimy
co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu
po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki. Porcję ragoût mieszamy z gnocchi
dekorujemy wiórkami parmezanu i gałązkami tymianku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama