
Gnocchi z suszonymi pomidorami
- gnocchi: 500 g
- masło klarowane: 30 g
- woda: 125 ml
- masło: 60 g
- suszone pomidory: 50 g
- bułka tarta: 20 g
- sól: g
- pieprz czarny: 2 g
- parmezan: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do przygotowania naszej potrawy używamy gotowych gnocchi ze sklepu. Można przygotować je również samodzielnie, np. z tego przepisu.
krok 2
Na dużej patelni rozpuszczamy klarowane masło i wrzucamy gnocchi. Podsmażamy je na średniej mocy palnika do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Następnie dolewamy gorącą wodę i dusimy kluseczki pod przykryciem, do wchłonięcia całego płynu (gnocchi powinny stać się sprężyste).
krok 3
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z gnocchi jeszcze 2-3 minuty. Jeżeli lubimy bardziej delikatne smaki, możemy dodać 125 ml śmietanki 30% - gnocchi w śmietanowym sosie uzyska przyjemną, kremową konsystencję i słodką nutę.
krok 4
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz i bułkę tartą. Podsmażamy przez krótką chwilę (około 1-2 minuty), aż bułka stanie się rumiana. Gotowy sos dodajemy do gnocchi, posypujemy tartym parmezanem, a całość delikatnie mieszamy.
krok 5
Gnocchi z suszonymi pomidorami podajemy jeszcze ciepłe, z odrobiną parmezanu i świeżej bazylii. Potrawa nabierze równie apetycznego smaku podana z rukolą i prażonymi pestkami słonecznika.

