Reklama

Gnocchi zapiekane to jedno z klasycznych, pysznych włoskich dań. Bazują na ziemniakach, niektórzy nazywają je włoskimi kopytkami. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z chorizo, aromatycznymi warzywami i zapieczonym serem mozzarella tworzą idealną kompozycję. Świetnie sprawdzą się jako posiłek dla gości. Danie z pewnością będzie też wspaniałą odmianą od codziennego menu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gnocchi z piekarnika.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal318
  • tłuszcz13g
  • węglowodany36g
  • błonnik4g
  • białko13g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przeciskamy przez praskę. Wykładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników i uzyskania zwartej masy. Rozwałkowujemy je dłońmi do uzyskania sznurka o grubości około 1,5–2 cm. Ucinamy nożem kluski i formujemy za pomocą widelca.

  • krok 2

    Przygotowanie składników: cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Chorizo kroimy w plastry. Mozzarellę ścieramy.

  • krok 3

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej, na którym przez około 8–10 minut (do miękkości) podsmażamy cebulę, na koniec dodajemy czosnek. Dorzucamy chorizo i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dokładamy pomidory z puszki, odrobinę cukru i zioła, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kluseczki gnocchi i gotujemy przez około 8 minut, często mieszając, aż zmiękną.

  • krok 4

    Zapiekanie: piekarnik nastawiamy na funkcję grillowania i nagrzewamy. ¾ mozzarelli i większość bazylii dodajemy do gnocchi. Mieszankę przekładamy do sześciu żaroodpornych kokilek lub jednego żaroodpornego naczynia. Posypujemy pozostałą mozzarellą i grillujemy przez 3 minuty do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Posypujemy gnocchi zapiekane pozostałą bazylią i podajemy ze świeżą sałatą.

Porady:

  • Jeśli uda nam się znaleźć w sklepie gotowe gnocchi, możemy je wykorzystać. Wystarczy 1 opakowanie o masie 500 g.
  • Do przyrządzenia domowych gnocchi idealna będzie mąka durum i mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza.
  • Niewykorzystane kluseczki gnocchi możemy pozostawić na inny posiłek i podać z sosem grzybowym lub bolońskim.
  • Zapiekanka z gnocchi świetnie smakuje również z grzybami i wędzoną papryką.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama