
Gnocchi zapiekane
- oliwa z oliwek: 15 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- chorizo: 120 g
- pomidory w puszce: 800 g
- cukier puder: 4 g
- mozzarella: 125 g
- bazylia: 1 pęczek
- sałata: 200 g
- ziemniaki: 300 g
- mąka: 70 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal318
- tłuszcz13g
- węglowodany36g
- błonnik4g
- białko13g
Sposób przygotowania
krok 1
Gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przeciskamy przez praskę. Wykładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników i uzyskania zwartej masy. Rozwałkowujemy je dłońmi do uzyskania sznurka o grubości około 1,5–2 cm. Ucinamy nożem kluski i formujemy za pomocą widelca.
krok 2
Przygotowanie składników: cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Chorizo kroimy w plastry. Mozzarellę ścieramy.
krok 3
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej, na którym przez około 8–10 minut (do miękkości) podsmażamy cebulę, na koniec dodajemy czosnek. Dorzucamy chorizo i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dokładamy pomidory z puszki, odrobinę cukru i zioła, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kluseczki gnocchi i gotujemy przez około 8 minut, często mieszając, aż zmiękną.
krok 4
Zapiekanie: piekarnik nastawiamy na funkcję grillowania i nagrzewamy. ¾ mozzarelli i większość bazylii dodajemy do gnocchi. Mieszankę przekładamy do sześciu żaroodpornych kokilek lub jednego żaroodpornego naczynia. Posypujemy pozostałą mozzarellą i grillujemy przez 3 minuty do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Posypujemy gnocchi zapiekane pozostałą bazylią i podajemy ze świeżą sałatą.

