
Gnocchi ze szpinakiem
- ziemniaki: 500 g
- szpinak: 350 g
- ricotta: 100 g
- mąka pszenna: 50 g
- jajka: 2 szt.
- mąka ziemniaczana: 30 g
- masło: 45 g
- parmezan: 50 g
- suszone pomidory: 5 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 3 g
- śmietana 30%: 200 g
- orzechy piniowe: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Następnym krokiem przygotowania gnocchi ze szpinakiem jest zrobienie kluseczek. Szpinak popłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Wcześniej ugotowane i zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średnicy około 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi ze szpinakiem podawaj polane sosem szpinakowym i posypane wcześniej przesmażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.

iStock krok 2
Szpinak popłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średn. 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi podawaj polane sosem szpinakowym i posypane orzeszkami piniowymi.

iStock

