
Gnudi – kluski z ricotty we włoskim stylu
- ricotta: 1 kg
- parmezan: 150 g
- gałka muszkatołowa: 4 g
- semolina: 200 g
- sól: 8 g
- bazylia: 1 szt.
- masło: 100 g
- pieprz czarny: 3 g
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Masa na gnudi: do miski przekładamy ricottę, ścieramy 100 g parmezanu i dosypujemy ok. 5 g gałki muszkatołowej w proszku. Opcjonalnie możemy dosypać też 3 g soli, pamiętając, że parmezan jest dość słonym serem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Kamila ~ soo.good.food krok 2
Formowanie kulek: z powstałej masy bierzemy małe porcje, wielkością podobne do klusek śląskich. Na talerz wysypujemy 1/3 semoliny. Obtaczamy w niej serowe kulki.

Kamila ~ soo.good.food krok 3
Chłodzenie: gotowe kulki przekładamy na blaszkę i wsadzamy do lodówki na 12 godzin . Następnie wyjmujemy je z lodówki i ponownie obtaczamy w semolinie. Proces chłodzenia i obtaczania powtarzamy jeszcze raz (czas chłodzenia gnudi nie został uwzględniony w całkowitym czasie przygotowania dania).

Kamila ~ soo.good.food krok 4
Gotowanie: w sporym garnku gotujemy wodę, dosypujemy 5 g soli. Na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy porcjami, żeby nam się nie skleiły, przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i porządnie odsączamy. W między czasie na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy umyte i osuszone listki bazylii (lub szałwii bądź szpinaku).

Kamila ~ soo.good.food krok 5
Smażenie: kluski od razu przekładamy na patelnię, partiami po kilka sztuk. Podsmażamy je przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia, aż powstanie chrupiąca skórka. Przekręcamy je, żeby usmażyły się równomiernie.

Kamila ~ soo.good.food krok 6
Podanie: gotowe gnudi przekładamy na talerz, posypujemy 50 g parmezanu, startą skórką z połowy cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem - do smaku.

Kamila ~ soo.good.food

