Reklama

Pyszne gofry dla dorosłych

Składniki:

2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana
Cukier puder
Likier Baileys
Szczypta soli

Kroki przygotowania:

Do miski wbić białka i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do drugiej miski wsypać 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia, wrzucić 2 żółtka i wlać 2 szklanki mleka. Zmiksować.
Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Gofrownicę posmarować przy pomocy pędzelka olejem i mocno rozgrzać. Wlewać po 1 chochelce ciasta i smażyć aż gofry będą rumiane.
Lekko przestudzone gofry udekorować bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem i polać likierem. Można zamiast Baileys’a dać advocat lub inny słodki i gęsty alkohol.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama