Gofry bezglutenowe
- mąka ryżowa: 130 g
- mąka kukurydziana: 50 g
- skrobia ziemniaczana: 30 g
- cukier: 10 g
- cukier waniliowy: 10 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- masło: 40 g
- mleko: 250 ml
- jajka: 2 szt.
- śmietana 36%: 200 ml
- borówki amerykańskie: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do miski wsypujemy mąki: 130 g ryżowej i 50 g jaglanej lub kukurydzianej. Można też wymieszać ze sobą jaglaną i kukurydzianą, dodając każdej po 25 g. Jeśli zdecydujemy się na mąkę z kukurydzy, gofry bezglutenowe wyjdą nam bardziej żółte. Dosypujemy też skrobię ziemniaczaną, cukier biały lub inny słodzik (np. erytrytol, który prawie w całości wydalany jest z organizmu lub ksylitol, który ma działanie przeciwpróchnicze), do tego dodajemy cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy, który ma o wiele więcej smaku). Na koniec dokładamy bezglutenowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie, do połączenia składników, ale również ostrożnie, żeby nie spowiła nas chmura z mąk.

Make eat easy krok 2
Olej kokosowy lub masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy na bok do przestudzenia, schłodzony tłuszcz przelewamy do suchych składników. Możemy użyć też oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego), a nawet oliwy (która nieznacznie wpłynie na smak). W tym czasie dolewamy też mleko (lub wodę, sprawdzi się też opcja pół na pół lub dowolne mleko roślinne). Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do suchych składników. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę, bez żadnych grudek.

Make eat easy krok 3
Do białek dosypujemy szczyptę soli (pełni funkcję stabilizatora) i ubijamy je na sztywną pianę. Co oznacza, że na spodzie naczynia nie powinien być widoczny płyn, a sama masa nie powinna się przemieszczać, nawet jeśli odwrócimy miskę do góry nogami. Do mokrych składników dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Make eat easy krok 4
Nagrzewamy gofrownicę. Można ją oczywiście wcześniej przesmarować masłem, olejem kokosowym lub innym roślinnym, zapobiegnie to przywieraniu. Gofry bezglutenowe smażymy przez kilka minut do zrumienienia ciasta.

Make eat easy krok 5
Do gofrów bezglutenowych pasuje wiele dodatków. Najpopularniejszym są bita śmietana (z kremówki 30% lub 36%, koniecznie mocno schłodzonej) i owoce, najlepiej sezonowe. Stąd wybór najczęściej pada na borówki, maliny (są dostępne przez cały rok, nie odbiegają bardzo smakiem od rodzimych), truskawki. Zimą na gofrach królują sosy i dżemy owocowe, ale też krem czekoladowy i sos karmelowy (najlepszy jest w domowej wersji).

Make eat easy


