
Gofry jabłkowe
- mus jabłkowy: 1.5 szklanki
- jogurt grecki: 200 g
- mąka owsiana: 1.5 szklanki
- olej słonecznikowy: 3 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
- cukier: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Aby zrobić gofry z jabłkami, najwygodniej przygotować 2 duże miski. W jednej połączyć wszystkie suche składniki - mąkę najlepiej przesiać. W drugiej wymieszaj składniki mokre. Następnie za pomocą mikser lub ręcznie wymieszaj obie masy. Ciasto na gofry jabłkowe odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

iStock krok 2
Dobre gofry jabłkowe wyjdą dzięki odpowiednio rozgrzanej gofrownicy - trzeba zrobić to wcześniej! Masę na gofry wylewać na włączone urządzenie - blaszki można delikatnie posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie trzeba bo ten przepis na gofry ma już olej wśród składników na masę. Pieczemy 7-10 minut w zależności od mocy urządzenia, jakie mamy. Najlepsze gofrownice na gofry, które zawsze się udają mają powyżej 1300 W. Gotowe, upieczone chrupiące gofry można posypać cukrem pudrem.

iStock

