Porady:
- W naszym przepisie na gofry wytrawne znalazł się ser gruyere. Jest to twardy ser szwajcarski z mleka krowiego. Charakteryzuje się on intensywnym orzechowo–słonym posmakiem. Istnieje kilka serów o podobnym profilu smakowym, w tym m.in. ementaler i raclette.
- Do przygotowania gofrów niezbędna jest gofrownica – jeśli jej nie mamy, to możemy wykorzystać specjalne silikonowe foremki, które można stosować zarówno w piekarniku, jak i na patelni.
- Gofry wytrawne na śniadanie to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, można je podawać z różnego rodzaju pastami warzywnymi lub mięsnymi.
- Problem przywierających gofrów powinien rozwiązać dodatek masła, co uwzględniliśmy w naszym przepisie. Jeśli mimo to gofry nadal będą przylegać, to możemy użyć masła klarowanego do posmarowania gofrownicy.
- Przepis na gofry wytrawne możemy dowolnie modyfikować, według indywidualnych preferencji. Jeśli chcemy, by były zdrowsze, to dobrym pomysłem jest dodanie do nich mąki gryczanej zamiast pszennej.
- Gofry wytrawne w wersji wegetariańskiej zrobimy, stosując bezmięsny boczek.
Notka redakcyjna:
Gofry wytrawne – warzywne
Ciekawą i zdrową wersją są gofry wytrawne warzywne, które możemy przygotować ze swoimi ulubionymi jarzynami. Dobrze sprawdzi się marchewka, cukinia, cebula i papryka. Wszystkie wybrane dodatki drobno siekamy, dodajemy do ciasta na gofry, a całość przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze jest też dodać ser, który rozpuści się podczas pieczenia.
Gofry wytrawne – ziemniaczane
Kolejną alternatywą są gofry ziemniaczane, które przygotowuje się na bazie gotowanych ziemniaków, cebuli, oleju, jajek i mąki pszennej. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne – wymaga nie tylko wcześniejszego ugotowania ziemniaków, ale również ich zmielenia lub ugniecenia tłuczkiem do gładkiego puree (podobnie jak do kopytek). Ale z pewnością warto ich spróbować. Najlepiej smakują z sosem jogurtowym.
Gofry bez oleju
Gofry wytrawne to propozycja dla fanów eksperymentowania w kuchni – podobnie jak te na słodko, można przygotowywać je w wielu różnych wariantach smakowych.
Tradycyjne gofry, przygotowane na bazie mąki pszennej, nie należą do niskokalorycznych przekąsek. Co więcej, w wielu przepisach – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej – pojawia się olej. Ma on chronić ciasto przed przywieraniem do powłoki gofrownicy. Jeśli szukamy dobrego zamiennika oleju, to można pomyśleć o przygotowaniu gofrów z masłem. Dobrze sprawdzi się masło klarowane. Nie jest ono tak kaloryczne jak olej, a pełni podobną funkcję. Z kolei jeśli zależy nam na przygotowaniu gofrów bez tłuszczu, to również jest to możliwe. Jednakże wówczas nasze gofry mogą wyjść nieco gumiaste.