
Gofry z owocami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 300 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 500 ml
- cukier drobny: 25 g
- olej: 80 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- śmietanka: 200 ml
- cukier puder: 30 g
- maliny: 30 g
- jagody: 30 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek. Następnie łączymy je przy pomocy miksera z mąką pszenną, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
krok 2
Smażenie: gofrownicę rozgrzewamy. Następnie wylewamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Gofry smażymy przez około 4 minuty.
krok 3
Bita śmietana: dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie miała sztywną konsystencję.
krok 4
Podanie gofrów z owocami: gotowe gofry dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną oraz ulubionymi świeżymi owocami.

