
Gofry ziemniaczane
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 500 g
- cebula: 1 szt.
- olej: 90 ml
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 50 g
- słodka papryka: 5 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na purée.
krok 2
Cebula: obieramy, bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 75 ml oleju, dodajemy cebulę i mieszając, lekko ją podsmażamy. Studzimy.
krok 3
Ciasto: do ziemniaków dodajemy chłodną cebulę wraz z olejem, mąkę, wbijamy jajka, dokładamy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto będzie lepiące i gęste.
krok 4
Pieczenie: gofrownicę smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje masy. Gofry ziemniaczane pieczemy kilka minut do wyraźnego zezłocenia.

