
Gołąbki domowe
- kapusta biała: 1 szt.
- łopatka wieprzowa: 1 kg
- ryż: 300 g
- jajka: 2 szt.
- koncentrat pomidorowy: 200 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- majeranek: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do gotującej osolonej wody na ok 4 minuty i zdejmujemy wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilkakrotnie. Następnie wycinamy nerw liścia lub zbijamy tłuczkiem ( aby nie powstały dziury ) Przygotowujemy farsz: gotujemy ryż ( najlepiej paraboliczny ponieważ się nie klei i nie rozgotowuje ) mielimy mięso (łopatkę wieprzową) lub używamy porcji gotowego mięsa mielonego wieprzowego. Dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebulę, jaja, przyprawy i dokładnie mieszamy.
krok 2
Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.; Robimy sos pomidorowy do zalanie gołąbków: do wody w której gotowaliśmy kapustę dodajemy koncentrat, sól, pieprz. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołąbki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok 2 godzin. Domowe gołąbki po tym czasie będą gotowe!

