
Gołąbki z piekarnika
- mięso mielone wieprzowe: 1 kg
- kapusta biała: 5 kg
- ryż: 200 g
- cebula: 280 g
- czosnek: 20 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 1 g
- słodka papryka: 4 g
- olej: 5 ml
- natka pietruszki: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, według wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, gotujemy około 1,5 litra wody, dodajemy ¾ łyżeczki soli, a gdy woda będzie wrzeć, wsypujemy ryż i nastawiamy minutnik na 20 minut od momentu zagotowania.
krok 2
Kapusta: myjemy ją, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą (około 2 l wody). Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć.
krok 3
Farsz: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę. Obieramy też czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Całość przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dłonią.
krok 4
Zawijanie: rozpoczynamy od rozłożenia liścia kapusty, następnie nakładamy na środek farsz, zawijamy boki do środka, a następnie podwijamy końcówki pod siebie. Oszukane gołąbki z piekarnika układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Układamy je ściśle obok siebie jeden przy drugim. Podlewamy szklanką wody, a wierzch posypujemy słodką papryką oraz posiekaną natką. Zamiast wody, gołąbki z piekarnika możemy podlać też sosem pomidorowym lub passatą.
krok 5
Pieczenie: gołąbki trzymamy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je pod przykryciem.
krok 6
Podanie: gołąbki z piekarnika najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną.

