
Gołąbki w liściach chrzanu
Alternatywna wersja gołąbków w liściach chrzanu specjalnie dla wegetarian i nie tylko.
Składniki:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
40 dag ziemniaków
3 gałązki selera naciowego
1 por
3 łyżki masła
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
8–16 dużych liści chrzanu + kilka dodatkowych do pieczenia
1/2 l bulionu warzywnego
Kroki przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Gotujemy do miękkości 60–90 min, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Obieramy łyko z selera naciowego, łodygi myjemy i kroimy w plasterki.
Pora myjemy, drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i pora, przesmażamy na szklisto.
Mieszamy ciecierzycę, ziemniaki, zeszklone warzywa i przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Liście chrzanu blanszujemy kilka minut, przelewamy zimną wodą
osuszamy i usuwamy zgrubienia (lub rozbijamy je delikatnie tłuczkiem).
Na każdy gołąbek bierzemy 1–2 liście, nakładamy farsz, zawijamy.
Brytfankę wyścielamy resztą liści, układamy gołąbki jeden przy drugim, podlewamy bulionem.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 180°C przez ok. 45 min, odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10–15 min.
Czas przygotowania to 12 godzin (moczenie ciecierzycy) i 170 minut przygotowania.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016
Porady:
Zobacz też: Tureckie gołąbki z młodej kapusty

