Reklama

Pyszne jarskie gołąbki, najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe na Wigilę.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
ryż 1 szklanka
cebula 2 szt
masło 3 łyżki
grzyby suszone 8 dag
natka pietruszki 1 łyżka
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Grzyby namoczyć na noc, ugotować i odcedzić.
Przygotować kapustę.
Ugotować ryż na sypko.
Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle.
Grzyby drobno posiekać, wymieszać z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Liście kapusty napełnić farszem; ułożone w rondlu gołąbki podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem godzinę.
Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.
Tym razem gołąbki zrobiłam z kapusty włoskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama