
Gołąbki wegetariańskie
- kapusta biała: 1 szt.
- ryż: 100 g
- soczewica czerwona: 90 g
- cebula: 1 szt.
- por: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- kasza bulgur: 50 g
- pieczarki: 250 g
- bulion warzywny: 1 l
- przecier pomidorowy: 250 ml
- koncentrat pomidorowy: 50 g
- mąka pszenna: 10 g
- kurkuma: 3 g
- oregano: 3 g
- zioła prowansalskie: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż: gotujemy go w 250–400 ml wody, 5 minut krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia i przekładamy do miski.
krok 2
Soczewica: wrzucamy ją do garnka, zalewamy 250 ml wody i gotujemy przez 15 minut. Na końcu dodajemy kurkumę i całość łączymy z ryżem.
krok 3
Jajko: wbijamy do miseczki.
krok 4
Kasza bulgur: suchą dodajemy do ryżu z soczewicą. Dokładamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
krok 5
Pieczarki: kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru.
krok 6
Pozostałe składniki: marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cebuli zdejmujemy łupiny, a następnie kroimy w kosteczkę. Por myjemy i siekamy na drobne kawałki.
krok 7
Smażenie: na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy por i marchew. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
krok 8
Farsz: ryż z soczewicą łączymy z cebulą, porem, marchewką oraz pieczarkami.
krok 9
Kapusta biała: wycinamy z niej głąb. Do dużego garnka wlewamy wodę, tak żeby sięgała 3/4 jego wysokości. Całość podgrzewamy, aż płyn się zagotuje. Wrzucamy kapustę – dziurą po głąbie do dołu. Gotujemy ją przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Z kapusty zdejmujemy liście.
krok 10
Przygotowanie: duży garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Resztę zostawiamy do przygotowania gołąbków.
krok 11
Składanie: na każdym liściu kapusty umieszczamy niewielką porcję farszu, a następnie zwijamy go. Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku.
krok 12
Gotowanie: bulion przekładamy do oddzielnego garnka i podgrzewamy go, aż się zagotuje. Następnie zalewamy nim gołąbki. Całość przykrywamy i gotujemy przez 30 minut.
krok 13
Sos: bulion, w którym zanurzone były gołąbki przelewamy do oddzielnego garnka. Łączymy go z oregano, ziołami prowansalskimi, koncentratem i przecierem pomidorowym. W oddzielnym naczyniu mąkę mieszamy z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do sosu. Całość gotujemy przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
krok 14
Podanie: gołąbki wegetariańskie podajemy polane pomidorowym sosem.

