
Gołąbki z kaszą gryczaną
- kasza gryczana: 300 g
- bulion warzywny: 1 l
- kapusta włoska: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- pieczarki: 100 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie kaszy: płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do garnka. Zalewamy połową (0,5 l) zimnego bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut od momentu wrzenia (wtedy też zmniejszamy moc palnika). Kiedy kasza jest już miękka, zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Przygotowanie kapusty: wstawiamy wodę w dużym garnku – taką, ilość, aby można w niej było zanurzyć liście kapusty. Z główki kapusty wycinamy głąb i ostrożnie zdejmujemy całe liście. Myjemy je i zanurzamy w gotującej się wodzie na ok. 3 min. Przekładamy na sitko, odcedzamy i rozkładamy na ręczniku papierowym.
krok 3
Warzywa do smażenia: obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pieczarki myjemy i obieramy (jeśli są duże, małych nie trzeba obierać). Kroimy je na mniejsze kawałki.
krok 4
Smażenie pieczarek: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy najpierw samą cebulę (ok. 5 min), a potem z pieczarkami przez ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po usmażeniu odsączamy nadmiar wody. Chwilę studzimy i dodajemy do ugotowanej kaszy.
krok 5
Przygotowanie farszu: do kaszy z pieczarkami dodajemy jajko, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, aby połączyć składniki.
krok 6
Zawijanie gołąbków: z farszu formujemy sześć wałeczków. Na dużej tacy (lub blacie) rozkładamy sześć najbardziej kształtnych liści kapusty i zawijamy w nie przygotowane wałeczki z kaszy.
krok 7
Gotowanie gołąbków: w dużym garnku układamy na dnie pozostałe liście kapusty. Na nich kładziemy zawinięte gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. W osobnym garnku podgrzewamy bulion z mąką ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę, aby sos zgęstniał – wystarczą 2–3 min. Gotowy sos dodajemy do gołąbków. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 min na małej mocy palnika.

