
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
- pieczarki: 300 g
- pieprz czarny: g
- sól: 6 g
- kapusta włoska: 1 kg
- cebula: 150 g
- kasza gryczana: 400 g
- suszone grzyby: 60 gałązek
- bulion warzywny: 500 ml
- natka pietruszki: 10 g
- majeranek: 3 gałązek
- koperek: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta: myjemy ją, obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. W garnku gotujemy wodę, solimy ją. Do wrzącej wkładamy liście kapusty i czekamy, aż zmiękną. Potem wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
krok 2
Naczynie żaroodporne: wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty.
krok 3
Grzyby: wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny do namoczenia. Potem wyjmujemy je i siekamy. Dorzucamy do nich świeże pieczarki pokrojone na plasterki.
krok 4
Kasza: gotujemy ją w osolonym wrzątku, według wskazówek na opakowaniu.
krok 5
Cebula: obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
krok 6
Czosnek: miażdżymy w prasce lub siekamy na drobno przy pomocy noża.
krok 7
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Dorzucamy do niej wyłowione i posiekane grzyby. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki i koperkiem.
krok 8
Gołąbki z kaszą i grzybami: układamy w naczyniu żaroodpornym, na liściach kapusty. Podlewamy bulionem warzywnym do 1/3 wysokości gołąbków.
krok 9
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gołąbki z kaszy gryczanej pieczemy przez 60-70 minut. Podajemy z sosem pieczarkowym i ziemniakami.

