Reklama

Gołąbki pierwsza klasa.

Składniki:

Kapusta biała -3 kg
Wieprzowina (łopatka) -900g
Ryż -300g
Margaryna -30g
Cebula -150g
Smalec -50g
Mąka -50g
Koncentrat pomidorowy -50g
Śmietana -100g
Sól i pieprz

Kroki przygotowania:

Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować.
Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście.
Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu.
Do gotującej wody wrzucić ryż, zamieszai postawić na krytej płycie, podgotować i przestudzić.
Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu.
Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce wraz z cebulą.
Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać masę.
Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liścmi kapusty.
Gołąbki zalać wodą albo wywarem z kości i dusić
Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym i zagotować.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama