
Gołąbki z włoskiej kapusty
- kapusta włoska: 1 kg
- bulion warzywny: 0.75 szklanki
- olej: 4 łyżki stołowe
- masło: 2 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- kasza gryczana: 0.75 szklanki
- suszone grzyby: 200 g
- jajka: 2 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal50
Sposób przygotowania
krok 1
Na początek całą główkę kapusty należy włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować 5 minut. Następnie podzielić na liście i ostudzić je w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Potem warzywo na gołąbki z kapusty włoskiej należy oprószyć solą i pieprzem.

krok 2
Grzyby należy umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Następnie gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut i wyłowić grzyby. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać prażoną kaszę gryczaną i ugotować ją na sypko.

krok 3
Aby przygotować farsz na gołąbki z włoskiej kapusty należy w następnym kroku opłukać i posiekać natkę pietruszki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Prażoną kaszę gryczaną połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.

krok 4
Następnie farsz należy nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki w kapuście. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki z włoskiej kapusty lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Gołąbki z kapusty włoskiej należy podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.


