
Gołąbki z ziemniakami
- kapusta włoska: 1 szt.
- kapusta kiszona: 300 g
- ziemniaki: 1 kg
- cebula: 2 szt.
- boczek wędzony: 200 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- jajka: 1 szt.
- mąka: 15 g
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Sparzenie liści kapusty: myjemy ją, odcinamy głąb i zdejmujemy zewnętrzne liście. W dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Do wrzątku wkładamy kapustę i gotujemy ją na małej mocy palnika przez 7–9 min. W czasie gotowania obracamy ją 2–3 razy, aby równomiernie podgrzewała się z każdej strony. Następnie odcedzamy kapustę z wody, ostrożnie wyjmujemy liście i rozkładamy je na płasko.
krok 2
Kapusta kiszona: przekładamy ją do małego garnka, zalewamy 250 ml wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min.
krok 3
Ziemniaki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 5–10 min, po czym odlewamy z nich wodę, aby farsz nie był zbyt mokry.
krok 4
Smażone dodatki: cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Tak samo kroimy boczek. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z boczkiem przez 5–7 min.
krok 5
Farsz: podsmażone dodatki dodajemy do startych ziemniaków. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do farszu. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
krok 6
Zawijanie gołąbków: wybieramy 12 całych liści kapusty. Nakładamy na nie farsz z tartych ziemniaków. Boki liści składamy do środka, a następnie zawijamy je w rulony.
krok 7
Przygotowania do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Naczynie żaroodporne wykładamy połową pozostałych liści kapusty. Układamy na nich zawinięte gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną i drugą połową liści. Całość zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta.
krok 8
Pieczenie: gołąbki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Po tym czasie są gotowe do podania.

