Reklama

Danie inne niż tradycyjne, smaczne i nadające się na różne imprezy..

Składniki:

Składniki
• 2 golonki
• 2 - 3 ząbki czosnku
• sól, papryka ostra, pieprz, majeranek,
• oliwa,
• 4 marchewki,
• 2 czerwone cebule,
• 5 -6 ziemniaków,
• 1 – nieduża cukinia,
• 2 – świeże cebulki ze szczypiorkiem,
Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach

Kroki przygotowania:

Etapy przygotowania
Golonki umyć, natrzeć solą ,przyprawami i rozgniecionym czosnkiem, polać oliwką włożyć do miski i odstawić na 2godziny a najlepiej na noc żeby się przegryzło. Na głębokiej patelni
opiec z obu stron, podlać 2 szklankami wody, przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin) . Zdjąć golonki z patelni, lekko przestudzić. Na patelnię włożyć pokrojone warzywa tak na ten sos co pozostał po duszeniu golonki. Warzywa posypać
słodką papryką, pieprzem i majerankiem. Podusić około 20 minut, dołożyć golonki i całość jeszcze razem pod przykryciem zapiekać 15 minut.. Podawać do piwa…oczywiście z musztardą.. jest bardzo smaczna.. po prostu trochę inna niż tradycyjna.. Gotowe.
SMACZNEGO!!!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama