
Golonka po bawarsku
- golonka: 1 kg
- bulion warzywny: 2 l
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- marchewka: 2 szt.
- cebula: 3 szt.
- por: 1 szt.
- czosnek: 4 szt.
- ciemne piwo: 1 l
- kminek: 15 g
- majeranek: 15 g
- słodka papryka: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie: golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewamy i gotujemy przez 2 godziny.
krok 2
Warzywa: przygotowujemy od razu po wstawieniu golonek. Obieramy i myjemy marchewkę, cebulę i por. Do gotowania golonek potrzebna jest jedna cebula – dwie pozostałe przydadzą się później. Kroimy ją na pół i wrzucamy do garnka. Marchewkę i por możemy dodać w całości.
krok 3
Studzenie: ugotowane golonki wyjmujemy z bulionu i odkładamy do wystudzenia.
krok 4
Przygotowanie marynaty: obieramy i drobno siekamy czosnek. Do osobnego dużego garnka wlewamy ciemne piwo. Mieszamy je z czosnkiem i przyprawami: kminkiem, majerankiem i papryką.
krok 5
Marynowanie mięsa: golonki wkładamy do garnka z marynatą i nacieramy nią mięso. Przykrywamy i wsadzamy je do lodówki na 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa). Co 30 min obracamy je, aby nabrały smaku z każdej strony.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Golonki z marynaty przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałe 2 cebule kroimy w plastry i obkładamy nią mięso.
krok 7
Pieczenie: całość polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 45 min. Golonki po bawarsku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z gotowanymi ziemniaki i zasmażaną kapustą.

