
Golonka w piwie
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 150 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 5 ząbków
- golonka: 1 kg
- woda: 1 l
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- ziele angielskie: 4 szt.
- piwo: 250 ml
- miód: 15 ml
- musztarda: 15 ml
- słodka papryka: 5 g
- kminek: 2 g
- tymianek: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Myjemy i wrzucamy w całości do garnka. Cebulę obieramy z łupin i przekrajamy na pół. Chwilę podsmażamy na rozgrzanej, ale suchej patelni, i także wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy z łupin.
krok 2
Gotowanie golonek: myjemy je i wkładamy do garnka z warzywami. Zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, liście laurowe, sól, pieprz i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1,5 godziny.
krok 3
Zalewa z piwa: w osobnym naczyniu mieszamy piwo z miodem i musztardą. Dodajemy słodką paprykę, kminek i tymianek.
krok 4
Przygotowanie golonek do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy golonki z garnka i układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i kładziemy dookoła golonek. Całość zalewamy przygotowaną przed chwilą zalewą z ciemnego piwa.
krok 5
Pieczenie: golonki w piwie wstawiamy do piekarnika na 90 min w naczyniu żaroodpornym przykrytym pokrywką lub folią aluminiową. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby przyrumienić skórę.

