Reklama

dla wielbicieli najprostszej wersji golonki

Składniki:

2 golonki ( po 1 kg każda )
2 marchewki
1/2 cebuli
1 pietruszka ( korzeń )
kawałek selera ( korzeń 50 g )
kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 l wody
2 łyżeczki soli

Kroki przygotowania:

Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania. Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek. Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze. Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki. Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą. Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama