
Gorący kociołek
- pierś z kurczaka: 1 kg
- pieczarki: 1 kg
- cebula: 3 szt.
- czerwona papryka: 2 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- olej słonecznikowy: 2 łyżki stołowe
- masło: 1 łyżka stołowa
- przecier pomidorowy: 500 ml
- ketchup: 4 łyżki stołowe
- słodka papryka: 1 łyżka stołowa
- papryka ostra: 0.5 łyżeczki
- majeranek: 1 łyżeczka
- lubczyk: 1 łyżeczka
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- woda: 750 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal260
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsza kawałki. Posypujemy papryką, majerankiem, lubczykiem i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do kociołka. Jeśli nie mamy naczynia tego typu, wykorzystajmy garnek z grubszym dnem.

iStock krok 2
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przesmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiając pod koniec smażenia (jak puszczą wodę i płyn odparuje) solą i pieprzem. Przekładamy do garnka i mieszamy razem z mięsem na kociołek. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dolewamy 0,5 litra wody, włączamy płomień i gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut.

iStock krok 3
W tym czasie obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i szklimy na patelni. Przekładamy do kociołka, dodajemy ketchup i przecier pomidorowy, całość mieszamy. Gotujemy jeszcze 15 minut, dolewając 250 ml wody.

iStock

