
Górka cielęca
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- górka cielęca: 500 g
- musztarda: 5 g
- sos sojowy: 50 ml
- tymianek: 5 g
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 30 ml
- woda: 250 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek: obieramy i ucieramy w moździerzu z solą i pieprzem. Przekładamy go do miseczki.

NatuNaturally krok 2
Marynata: łączymy czosnek z musztardą, sosem sojowym i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

NatuNaturally krok 3
Mięso: nacieramy marynatą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie podsmażamy na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Zalewamy wodą lub wywarem drobiowym i dusimy przez godzinę.

NatuNaturally krok 4
Podanie: kiedy górka cielęca jest już miękka, przekładamy ją na talerze. Możemy ją udekorować świeżym oregano lub młodymi listkami jarmużu. Serwujemy z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami.

NatuNaturally

