
Golonka gotowana
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- golonka: 1 kg
- por: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- marchewka: 3 szt.
- seler: 0.5 szt.
- ziele angielskie: 8 szt.
- bulion warzywny: 2 l
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać bulionem lub wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli.

krok 2
Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Jak długo gotować golonkę? Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.


