
Sałatka z granatem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- granat: 1 szt.
- sałata strzępiasta: 40 g
- feta: 100 g
- pomidorki koktajlowe: 250 g
- cebula: 60 g
- papryka chili: 5 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- sok z cytryny: 30 ml
- miód: 60 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- tymianek: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: otwieramy granat i wyłuskujemy jego nasiona z białych błonek. Sałatę (najlepiej karbowaną) płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pomidorki myjemy i przekrajamy na połówki. Młodą cebulkę oraz papryczkę chili oczyszczamy i siekamy.
krok 2
Sałatka z granatem: sałatę rwiemy na kawałki i układamy w salaterce. Na niej umieszczamy pomidorki koktajlowe, cebulę i papryczkę. Posypujemy granatem i pokruszoną w dłoniach fetą. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Dressing: w oddzielnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny i miód (lub syrop klonowy), aż powstanie jednolity sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec dekorujemy ją listkami tymianku.

