
Greckie ciasto z pomarańczami
- cukier: 400 g
- woda: 350 ml
- pomarańcze: 4 szt.
- cynamon: 5 g
- ciasto filo: 500 g
- jogurt grecki: 200 ml
- oliwa z oliwek: 180 ml
- cukier puder: 100 g
- proszek do pieczenia: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na syrop: w małym rondlu cukier mieszamy z wodą, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon i dokładamy wyciśnięte połówki owocu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 8 min. Zdejmujemy z ognia.
krok 2
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy oliwą. Każdy lekko podsuszony arkusz ciasta filo kruszymy w dłoniach wprost do naczynia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
krok 3
Jedną pomarańczę przecinamy na pół. Jedną z połówek tniemy w bardzo cienkie półksiężyce, aby później udekorować ciasto. Z pozostałych pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok i wlewamy razem ze skórką do miski, dodajemy jajka, jogurt grecki, resztę oliwy, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą ubijaczki lub miksera elektrycznego przez kilka minut, aż mieszanina stanie się pienista.
krok 4
Zalewamy nią porwane ciasto filo w formie. Delikatnie mieszamy bezpośrednio w formie, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę. Wierzch ciasta dekorujemy cienkimi półplastrami pomarańczy. Pieczemy przez 45 min, aż górna warstwa będzie złotawa.
krok 5
Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast wylewamy schłodzony syrop na gorący placek. Odstawiamy na co najmniej 1 godz., aż ciasto filo będzie dobrze nasączone syropem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

