Greckie pierogi pieczone z serem feta
Pyszne pieczone pierogi z serem feta.
Składniki:
CIASTO:
35 dag mąki
jajko
15 dag masła
sok z połowy cytryny
sól
FARSZ:
60 dag miękkiej fety
cebula
2–3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
tymianek
jajko do posmarowania
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
■ Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
■ Farsz: fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Notka redakcyjna:
Jeśli przepadasz za pierogami pieczonymi w śródziemnomorskie, to rekomendujemy również pierożki tiropitta z fetą. Miłośniczkom i miłośnikom pierogów pieczonych, ale z mięsem zachęcamy do spróbowania pierożków z kurczakiem.


