
Kiszka ziemniaczana z grilla
Kiszka ziemniaczana z grilla smakuje wyśmienicie, a z wyglądu przypomina kiełbasę. Wykonamy ją w kilka minut. Wystarczy, że pokryjemy ją olejem, a następnie zawiniemy w folię do żywności i wrzucimy na rozgrzany ruszt. Jeśli chcemy podkręcić jej smak, można ją dodatkowo obłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Kiszkę ziemniaczaną najczęściej podajemy w towarzystwie wyrazistych dodatków, np. kiszonej kapusty i chrzanu.
- kiszka ziemniaczana: 100 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy grill.
krok 2
Kiszka ziemniaczana: smarujemy ją olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie układamy ją na kawałku folii aluminiowej i zawijamy.
krok 3
Grillowanie: na ruszt wykładamy zawiniętą w folię kiszkę. Smażymy ją ok. 15 minut.
krok 4
Podanie: kiszkę ziemniaczaną z grilla wykładamy na talerz i serwujemy z dodatkiem kiszonej kapusty.
Porady:
- Kiszka ziemniaczana z grilla odznacza się wyjątkowo delikatną skórką. W związku z tym nie polecamy układać jej, tak jak większość kiełbas, bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową bądź smażyć na specjalnej tacce.
- Jeśli chcemy, możemy wymieszać kiszkę z cebulą, a następnie zawinąć składniki w folię. Warzywo należy wcześniej obrać i pokroić w piórka.
- Pamiętajmy, żeby przed smażeniem kiszki, dokładnie pokryć ją olejem lub smalcem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa nie popęka podczas grillowania. Niektórzy dodatkowo nakłuwają kiszkę za pomocą wykałaczki bądź igły.
- Kiszkę ziemniaczaną możemy również usmażyć na specjalnej patelni grillowej. W takiej sytuacji nie musimy zawijać tej ziemniaczanej potrawy w folię aluminiową – wystarczy, że pokryjemy ją wcześniej tłuszczem.
Notka redakcyjna:
Kiszka ziemniaczana z grilla – z czym ją podać?
Kiszka ziemniaczana to świetna alternatywa dla zwykłej kiełbasy. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją wtedy z dodatkiem:
- kapusty kiszonej – jest nie tylko zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Niektórzy grillują ją z kiszką. Wystarczy, że zawiniemy oba produkty w folię do żywności i całość wrzucimy na gorący ruszt,
- pieczywa – fantastycznie sprawdzi się tutaj zwykła kromka chleba, ale także bułka i bagietka,
- ziemniaków – możemy je upiec, ugotować, a nawet usmażyć. Niezależnie od tego jak przygotujemy te warzywa, będą one bardzo dobrze smakować w połączeniu z kiszką,
- ogórka kiszonego – to świetna alternatywa dla kiszonej kapusty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić go również ogórkiem konserwowym,
- sałatki – warto przygotować je na bazie świeżych warzyw. Wystarczy połączyć pokrojone ogórki, pomidory, cebulę oraz paprykę. Sałatka w takim wydaniu wzbogaci smak oraz wartość odżywczą naszego dania,
- sosów – podobnie jak w przypadku kiełbasy, kiszka ziemniaczana wspaniale komponuje się z dodatkiem sosów pomidorowych, czosnkowych bądź zwykłej musztardy.
Kiszka ziemniaczana z grilla – czym ją doprawić?
Przed wrzuceniem kiszki na ruszt, warto doprawić ją solą oraz pieprzem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby potrawa odznaczała się głębokim aromatem, polecamy posypać ją dodatkowo:
- wędzoną papryką – możemy wybrać słodką lub ostrą. Jej dodatek nada potrawie charakterystycznego dymnego zapachu,
- tymiankiem – zazwyczaj wybieramy suszony. Jednak równie dobrze sprawdzi się ten świeży. Gałązkę tymianku układamy na folii z kiszką i całość zawijamy,
- chili – to świetna propozycja dla wszystkich fanów ostrych smaków,
- rozmarynem – podobnie jak z tymiankiem, możemy dodać go w postaci suszonej lub świeżej. Zioło odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W związku z tym wystarczy użyć go w niewielkiej ilości.
Kiszka ziemniaczana – jak ją zrobić?
Kiszkę ziemniaczaną z powodzeniem zrobimy samemu w domu. Wystarczy tylko dokładnie wykonać kilka czynności w odpowiedniej kolejności. Na początku kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Następnie podsmażamy składniki na oleju lub smalcu, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie obieramy ziemniaki oraz ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy niewielką ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczone jelita nadziewamy farszem. Gotowe kiszki możemy upiec, ugotować albo usmażyć.

