
Grillowana kukurydza w boczku
- boczek: 8 plasterków
- masło: 250 g
- limonka: 2 szt.
- cebula dymka: 3 szt.
- kukurydza: 8 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- syrop klonowy: 15 ml
- czosnek: 3 ząbki
- papryka chili: 1 szt.
- tymianek: 20 g
- ziele angielskie: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Miękkie masło łączymy w misce z rozdrobnionym zielem angielskim, tymiankiem, gałką, czosnkiem, dymką, papryczką, pieprzem, solą, syropem klonowym lub cukrem i mieszamy. 2 łyżki odkładamy, z reszty formujemy wałki i owijamy folią, jak kiełbaski i wstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalnika, aby stwardniało.
krok 2
Kolby kukurydzy obieramy, duże przecinamy w poprzek na pół i gotujemy przez 5 min w osolonym wrzątku (powinny być lekko niedogotowane). Schładzamy i osuszamy. Plastry boczku lekko rozciągamy za pomocą noża, a następnie zawiązujemy wokół środka kukurydzy, chowając pod spód końcówki.
krok 3
Grill mocno rozgrzewamy, aby węgle były białe. Ruszt umieszczamy wysoko. Przygotowane kolby lekko smarujemy odłożonym masłem smakowym i grillujemy przez 10 min, często obracając, aż kukurydza stanie się delikatnie złocista, a boczek chrupiący. Podajemy z limonką pokrojoną w cząstki, i plasterkami zimnego masła smakowego, jemy gdy masło lekko się rozpuści.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

