Banany z grilla to niezwykle ciekawy pomysł na smaczny deser. Podane w towarzystwie domowych lodów waniliowych świetnie sprawdzą się jako nietuzinkowy podwieczorek. To doskonały sposób na zaskoczenie gości – tym bardziej, że smakołyk jest bardzo prosty w wykonaniu. Połączenie bananów z grilla i jakościowej czekolady z pewnością zrobi furorę na wszystkich imprezach.
- czekolada mleczna: 50 g
- banany: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czekolada: łamiemy ją na drobne kawałki.
krok 2
Banany: skórę bananów nacinamy na całej długości, zaczynając od końcówki owocu. W nacięcie wciskamy kawałki czekolady. Owijamy je szczelnie folią aluminiową.
krok 3
Grillowanie: banany układamy na ruszcie na około 20 minut, po 10 minutach przekręcamy je na drugą stronę. Gdy czekolada się rozpuści, a owoce zmiękną, przekładamy je na talerz i odwijamy z folii.
krok 4
Podanie: banany z grilla serwujemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Porady:
- Banany z grilla w folii można też przygotować bez dodatku czekolady. W takiej wersji polecamy serwować je w towarzystwie domowej bitej śmietany lub jakościowego miodu. Dobrze komponują się również ze smakiem polewy toffi.
- Banany można również przygotować w piekarniku lub na patelni – nie muszą się bowiem upiec, lecz jedynie podgrzać. To dobra propozycja na chłodniejsze dni, gdy grillowanie na świeżym powietrzu nie wchodzi już w grę.
- Układając banany na grillu, należy je umieścić na środkowej części rusztu. Nie powinny mieć one kontaktu z otwartym ogniem – w przeciwnym razie mogą zbyt mocno się spiec lub nawet spalić.
- Smak bananów z grilla dobrze podkreśli odrobina alkoholu – na przykład rumu czy likieru kajmakowego. Można dodać go pod sam koniec grillowania, gdy skórka już pęknie lub skropić nim gotowy deser.
- Fanom słodkich deserów polecamy włożenie do bananów z grilla z czekoladą kilku pianek marhmallow, które apetycznie roztopią się podczas obróbki termicznej.
- By przygotować deser w wersji wegańskiej, wystarczy użyć jakościowej czekolady gorzkiej. Przed zakupem należy się jednak upewnić, że jest ona w pełni pozbawiona składników, takich jak tłuszcz mleczny czy serwatka, które niektórzy producenci dodają, żeby obniżyć koszt produkcji.
- Warto wiedzieć, że na grillu można przyrządzać wiele różnych owoców i warzyw - nie tylko banany, ale też na przykład gruszki, śliwki, jabłka, ananasa, brzoskwinie, a nawet posmarowane miodem plasterki arbuza.
Notka redakcyjna:
Banany z grilla - sposoby
Jak grillować banany? Można przyrządzać je na kilka różnych sposobów.
- grillowane w skórce - można je rozciąć z jednej strony, ponacinać w kilku miejscach, albo zostawić w całości. W tym ostatnim przypadku będą gotowe, gdy skórka zacznie pękać, a owoce puszczą sok.
- grillowane bez skórki,
- zawinięte w folię lub bez niej - w przypadku owoców z dodatkami, np. czekolady lub pianek lepiej jest skorzystać z folii, inaczej zawartość może wycieknąć,
- w formie szaszłyków – ułożone między innymi owocami.
By słodka przekąska wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.
- Banany grillowane bez skórki warto owinąć w folię. Dzięki temu nie tylko unikniemy czasochłonnego sprzątania, ale i uzyskamy owoce o miękkiej, kremowej konsystencji. Jeśli jednak chcemy zrobić je bez sreberka, warto wybrać zielone, niedojrzałe banany, będą się mniej rozpadały.
- Dodatkowo, zawijając banany w folię aluminiową, robimy to błyszczącą stroną do środka.
- Oczywiście, warto je grillować z obu stron, by równo się podgrzały i zarumieniły.
Dodatki do bananów z grilla na słodko
Grillowane banany można podawać same, bez żadnych dodatków. Ale równie często podaje się je w towarzystwie:
- gałki domowych lodów - śmietankowych, waniliowych, karmelowych lub o smaku masła orzechowego - według uznania,
- dżemu - np. truskawkowego lub malinowego,
- konfitury - np. wiśniowej,
- polewy waniliowej lub czekoladowej,
- świeżych owoców sezonowych,
- wiórków kokosowych,
- drobno posiekanych orzechów,
- bitej śmietany,
- mielonego cynamonu,
- słodkich pianek,
- kolorowej posypki cukrowej.
Banany z grilla (w słodko-słonej wersji)
Banany z grilla z czekoladą fantastycznie komponują się ze słonymi nutami. Polecamy spróbować ich z dodatkiem odrobiny solonego masła orzechowego. W takiej wersji, wierzch deseru warto posypać posiekanymi na drobno, prażonymi orzechami. Można też polać je domowym sosem o smaku solonego karmelu. Do jego przygotowania potrzebny będzie cukier, odrobina masła, śmietanki 30% oraz szczypta soli. Wystarczy podgrzać cukier do momentu, aż się skarmelizuje, a następnie dodać masło i dokładnie wymieszać oba składniki. Gdy masło się rozpuści, dodaje się do niego śmietankę oraz sól (cały czas mieszając). Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


