Reklama

Grill to nie tylko kiełbaski, karkówka czy warzywa. Doskonale smakują przygotowane na ruszcie owoce. Szczególnie grillowane morele podane z serem kozim, tymiankiem i chrupiącymi pistacjami.

Składniki:

10–12 soczystych moreli
łyżeczka masła
2–3 łyżki syropu z agawy lub miodu
10 dag kremowego koziego serka
garść orzechów pistacjowych
świeże gałązki tymianku
świeżo mielony pieprz

Kroki przygotowania:

Morele myjemy, suszymy i pestkujemy. Połówki owoców i naczynie do zapiekania smarujemy cieniutko roztopionym masłem.
Układamy w nim morele przekrojoną częścią do góry, polewamy syropem z agawy lub miodem, posypujemy tymiankiem i zapiekamy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
Serek kozi wkładamy do szprycy, wyjmujemy na chwilę morele, w miejsce po pestkach wyciskamy rozetki z sera, wstawiamy ponownie do piekarnika, aż ser się lekko rozpuści.
Podajemy ciepłe, posypane pokruszonymi niesolonymi prażonymi pistacjami, świeżo mielonym pieprzem, listkami tymianku, polane zapieczonym sokiem, który wypłynął do naczynia podczas pieczenia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz też: chleb z czterema serami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama