Porady:
- Pieczarki możemy nadziać na patyki do szaszłyków i w tej formie położyć na grillu.
- Możemy je także upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak marynaty, dobrym pomysłem będzie dodatek sosu sojowego lub papryczki chili.
- Grillowane pieczarki możemy posypać także innymi świeżymi ziołami, np. koperkiem, tymiankiem lub oregano.
Notka redakcyjna:
Pieczarki z grilla z masłem czosnkowym
Zamiast marynaty możemy natrzeć pieczarki domowym masłem czosnkowym:
- z kapeluszy odrywamy nóżki,
- smarujemy masłem pieczarki,
- dodatkowo nakładamy masło do środka kapeluszy,
- grillujemy przez ok. 15 min na aluminiowej tacce.
Gotowe pieczarki z grilla ostrożnie przekładamy na talerze, uważając, aby nie wylać masła.
Faszerowane pieczarki z grilla
Pieczarki możemy faszerować na wiele różnych sposobów:
- pieczarki faszerowane mięsem mielonym – mięso doprawiamy czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami. Takie pieczarki możemy następnie usmażyć, upiec w piekarniku lub na grillu,
- pieczarki z serem – do środka kapeluszy możemy włożyć nie tylko mozzarellę, ale także zwykły ser żółty, gorgonzolę, fetę lub kozi ser,
- pieczarki z warzywami – w takie wersji sprawdzi się czerwona papryka, cebula, cukinia lub szpinak. Możemy dodać także orzechy włoskie, laskowe lub ostrą paprykę.
Szaszłyki na grilla z pieczarkami
Pieczarki są popularnym dodatkiem do szaszłyków na grilla – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Możemy zrobić je z kurczakiem, łososiem lub w wersji wegetariańskiej, czyli z warzywami, np. papryką, cukinią czy bakłażanem. Dla minimalistów sprawdzą się szaszłyki z samymi pieczarkami. Wszystkie świetnie smakują i doskonale wyglądają.
Do pieczarek z grilla w formie szaszłyków (lub w wariancie podstawowym, czyli bez patyczków) świetnie pasuje sos aioli lub barbecue.