
Grillowane pory z warzywami
- por: 3 szt.
- kukurydza konserwowa: 140 g
- pomidorki koktajlowe: 250 g
- feta: 100 g
- skórka z cytryny: 0.5 łyżeczki
- skórka pomarańczowa: 0.5 łyżeczki
- sok z cytryny: 30 ml
- sok pomarańczowy: 30 ml
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- tymianek: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Pory dokładnie płuczemy, osuszamy. Odcinamy zielone części i kroimy je w cienkie paski; białe części wrzucamy na 2–3 min na lekko ocukrzony wrzątek, następnie odławiamy, po przestudzeniu przecinamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą i oprószamy solą. Grillujemy na patelni albo opiekamy w piekarniku, aż będą miękkie.

krok 2
Soki i skórki z cytrusów mieszamy z sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojone zielone części pora i dusimy, aż zmiękną. Dodajemy odsączoną kukurydzę i połowę przygotowanego sosu, dusimy na dużym ogniu, aż całkowicie odparuje. Wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

krok 3
Połówki przypieczonych porów układamy na półmisku, polewamy resztą sosu, wykładamy dekoracyjnie uduszone pory z dodatkami. Kruszymy ser, posypujemy tymiankiem.


