
Grillowany dorsz
- dorsz: 800 g
- limonka: 3 szt.
- oliwa z oliwek: 125 ml
- czosnek: 1 ząbek
- chili: 1 szt.
- kukurydza: 2 szt.
- ocet winny:
- pieprz czarny:
Sposób przygotowania
krok 1
Jak przygotować dorsza na grilla? Zaczynamy od obrania i posiekania czosnku. Następnie drobno kroimy chili. Awokado obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w plasterki, które natychmiast skrapiamy sokiem z limonki, odkładamy. W prostokątnym, płaskim naczyniu lub szklanej butelce mieszamy 3 łyżki oliwy, czosnek, chili i skórkę otartą z 1 limonki. Wkładamy filety, obracamy delikatnie, aby całe pokryły się marynatą i zostawiamy w niej na ok. 10 min. Jeśli używamy butelki - marynatę wylewamy na półmisek z rybą.
iStock krok 2
W kolejnym kroku patelnię grillową smarujemy cienko oliwą, rozgrzewamy, obsmażamy dookoła kolby kukurydzy, aby się lekko przypiekły; odkładamy. Z obranej limonki wyciskamy sok, mieszamy z octem i pozostałą oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziarenka kukurydzy, ścięte z kolb, plasterki rzodkiewek, kawałki dymki ze szczypiorem oraz pędy groszku, odstawiamy.
iStock krok 3
Filety dorsza grillujemy po 2 minuty z każdej strony na grillowej patelni. Podajemy, obkładając awokado i salsą, oprószamy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy jeszcze sokiem z limonki, ew. dokładamy jej cząstki, szczodrze posypujemy kolendrą i pietruszką. Dorsza z grilla serwujemy na ciepło.
StockFood