Reklama

Grillowany ser halloumi z arbuzem to prosta przystawka serwowana na ciepło. Słony smak sera halloumi idealnie współgra z orzeźwiającą miętą i kwaśnymi nasionami granatu. Spróbuj na letnie grillowanie.

Składniki:

200 g sera halloumi w plastrach
olej
plaster arbuza
plasterek czerwonej cebuli, posiekany
pieprz czarny i czerwony
do dekoracji: liście mięty, nasiona granatu lub czerwone porzeczki
dobrej jakości gęsty sos balsamiczny

Kroki przygotowania:

Ser odkładamy na 10 min, aż „puści soki„ . Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni muśniętej olejem lub na ogrodowym grillu. Z arbuza wycinamy ciekawe kształty. Układamy je na ciepłych plastrach sera, oprószamy czarnym i czerwonym pieprzem, posypujemy cebulką, listkami mięty i owocami granatu lub porzeczkami. Polewamy sosem balsamicznym i natychmiast podajemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Reklama

Porady:

Zobacz: gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa

Notka redakcyjna:

Wersja dla ambitnych: kawałki owocu na 30 min przed podaniem zalewamy marynatą z 2 łyżek octu jabłkowego, łyżeczki syropu z agawy, łyżki bazyliowego pesto oraz soli i chili do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama