Porady:
- Jeśli mamy do dyspozycji młode kolby kukurydzy, możemy je grillować bez gotowania. Jednak, żeby zrumieniły się równomiernie, a kawałki liści nie spaliły, najlepiej wymoczyć kolby w wodzie przez 20 minut. W sklepach dostępna jest również kukurydza gotowana na grilla. Tę wystarczy natłuścić i wrzucić na ruszt.
- Możemy również przygotować kukurydzę z grilla w folii aluminiowej – warto ją wcześniej wstępnie podgotować. Ten sposób sprawia, że podgrzewa się ona szybko i równo. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej dymny posmak, pod koniec wyjmij kukurydzę z folii i pozostaw przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie.
- Kukurydza z grilla może być bazą do innych przepisów. Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz przygotować kukurydzę z grilla na kilka sposobów. W wersji dla mięsożerców, idealny będzie przepis na grillowaną kukurydzę w boczku.
- Zamiast klasycznego masła, można wykorzystać wersję czosnkową lub ziołową. Podgotowane kolby możemy również zamarynować w oliwie z dodatkiem chilli, czosnku i soku z limonki.
Notka redakcyjna:
Kukurydza z grilla – na jakim grillu?
Kukurydzę z powodzeniem zrobimy na każdym rodzaju grilla – gazowym, węglowym czy elektrycznym. Poza sezonem ogródkowym, możemy przygotować ją również na specjalnej, rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej żeliwnej lub ze stali nierdzewnej.
W zależności od mocy dostępnego sprzętu, czas grillowania może się różnić. Najlepiej na bieżąco kontrolować poziom podpieczenia. Kiedy zobaczysz, że kukurydza równomiernie się zarumieniła, a ziarna są dostatecznie miękkie i soczyste, to oznaka, że grillowana kukurydza jest gotowa do serwowania.
Jak podać grillowaną kukurydzę?
Choć wystarczy dodatek masła i soli, kukurydza z grilla świetnie komponuje się z dipami – sprawdzi się klasyczny sos majonezowy, sos paprykowy lub guacamole. Grillowane warzywa to jednak również pyszny dodatek do chrupiącej sałaty. Wszystko zależy od dostępnych składników i fantazji. Dla urozmaicenia smaku i tekstury możemy skorzystać na przykład z różnych rodzajów sera. Jeżeli lubisz eksperymentować z dodatkami, koniecznie sprawdź aż 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu.