
Grissini - przepis
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 7 g
- woda: 300 ml
- cukier: 4 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
- sezam: 30 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier, wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10–15 minut. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i nie klei się do ścianek misy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny w temp. pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość.
krok 2
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
krok 3
Formowanie paluchów: ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Masę dzielimy na 16–18 części i każdą z nich rolujemy na cienkie wałeczki, długości krótszego boku blaszki z wyposażenia piekarnika.
krok 4
Pieczenie: grissini układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy je przy pomocy pędzelka rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, do momentu, aż paluchy będą zezłocone. Gotowe studzimy na kratce.

