Reklama

Ulubiona grochówka mojego męża.

Składniki:

* 25 dag łuskanego grochu
* 30 dag wędzonego boczku
* 3 marchewki
* 2 małe pietruszki
* kawałek selera
* liść pora
* garść suszonego lubczyku
* 3 listki suszonego liścia selera
* 1 kostka mięsna Winiary
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 6-7 ziemniaków
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 czubata łyżka majeranku
* 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
* sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Pyszna grochówka, przypomni nam dawno zapomniany smaki zachwyci, bo taka grochówka jak moja zasmakuje każdemu :) Bo grochówka Ewy jest najlepsza :)
Przepis na grochówkę jest prosty:
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam, bo grochówka i tak jest gęsta.
Grochówka gotowa.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama