Reklama

Jedna z najbardziej znanych zup

Składniki:

1,5 litra wody
1,5 szklanki grochu łuskanego połówki
20 dag boczku wędzonego
cebula
marchewka
pietruszka (korzeń i nać)
ziemniak
sól
pieprz
majeranek
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Kroki przygotowania:

1. Groch przebrać, wypłukać, namoczyć w wodzie ok. 30 minut.
2. Przebrany groch zalać zimną wodą i gotować, od czasu do czasu mieszając.
3. Wędzonkę zagotować w całości wraz z pokrojonymi w kostkę włoszczyzną i ziemniakiem. Osolić do smaku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
4. Miękką wędzonkę wyciągnąć i pokroić w kostkę wg uznania, po czym wrzucić z powrotem do garnka.
5. Cebulę zezłocić na patelni i dodać do całego wywaru.
6. Ugotowany na miękko groch dodać do wywaru i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.
7. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę, po czym wlać do zupy.
8. Całość zagotować i odstawić.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama