Reklama

Pyszna, gęsta zupa grochowa. Obowiązkowo w Święta.

Składniki:

1 pełna szklanka całego żółtego grochu, niełuskanego
250 g wędzonych żeberek
200 g wędzonego boczku
kawałek podsuszanej, wyrazistej w smaku kiełbasy
3 duże ząbki czosnku
4 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
4 małe ziemniaki
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka listków tymianku
1/2 kostki bulionowej na wędzonym boczku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
1 łyżka mąki
natka pietruszki
podawać z bułką, chlebem i kapustą kiszoną(=> skład na dole)

Kroki przygotowania:

Groch przebrać. Zalać zimną wodą, zalałam 1.5 litra. zostawiłam na noc.
Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem. Gotowałam 1godz 10 minut.
Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny.
Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20- 25 minut aż ziemniaki będą dobre. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody.
Na talerzach posypać natką pietruszki, podawać z bułką pszenną. Podałam też z kapustą kiszoną( kapusta z marchewką gotowana ok. 40 minut, w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, ziela, przyprawiona vegetą i sosem sojowym, z suszonymi podgrzybkami). Grochówka jest tradycyjną potrawą świąteczną na stole wigilijnym u mnie w domu, od kiedy pamiętam. Tak samo groch z kapustą:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama