
Gruszki po francusku
- gruszki: 4 szt.
- cukier: 0.5 szklanki
- miód: 125 ml
- goździki: 5 szt.
- cynamon: 1 szt.
- orzechy włoskie: 25 g
- rodzynki: 25 g
- wanilia: 1 szt.
- ciasto francuskie: 1 szt.
- żółtko: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.

krok 2
Do garnka wlewamy 4 szklanki wody. Dodajemy cukier i miód, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Następnie wkładamy goździki, cynamon i ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz gruszki. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wgłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami.

krok 3
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wyłożonej papierem płaskiej blasze do pieczenia. Połówki gruszek z nadzieniem układamy wybrzuszeniem do góry na cieście w ok. 3-cm odstępach. Delikatnie nacinamy. Ostrym nożem wykrawamy z ciasta kształty gruszek. Z kawałków ciasta wycinamy listki, przyklejamy przy ogonkach. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Gruszki po francusku pieczemy 15 minut w 200°C na jasnozłoty kolor.


