Porady:
- jak rozpuścić czekoladę i zrobić sos czekoladowy w kąpieli wodnej? Kostki czekolady umieszczamy w miseczce, a tę dajemy na garnek z gotującą się wodą. Dno miseczki nie powinno stykać się z powierzchnią wody. Po kilku minutach czekolada zmieni konsystencję na płynną.
- do polewy czekoladowej można dodać 2-3 łyżeczki syropu z gotowania gruszek
- jak urozmaicić taki prosty deser? Dodaj do gruszek w czekoladzie gałkę ulubionych lodów, listki świeżej mięty i posiekane orzechy laskowe - będzie pysznie!
Notka redakcyjna:
Gruszka w winie z czekoladą
Gruszka wcześniej zamarynowana w alkoholu, polana gorzką czekoladą to wykwinty deser dla prawdziwych smakoszy. Najodpowiedniejszym alkoholem do owoców będzie wino – białe bądź czerwone, koniecznie wytrawne. Będzie ono świetnie korespondować ze słodyczą i soczystością kruszki, a także ze smakiem czekolady. Warto jednak podkreślić, że wcześniej gruszkę należy zagotować w winie z dodatkiem ulubionych przypraw, np. kardamonu czy goździków. Możemy też dodać plastry pomarańczy bądź cytryny. Jeśli gruszkę w czekoladzie chcemy zaserwować dziecku, to zamiast wina, możemy dodać np. sok pomarańczowy.
Gruszki w czekoladzie z lodami
Pieczona gruszka w polewie czekoladowej bardzo dobrze komponuje się z lodami – najlepiej domowymi. Jeśli jednak nie mamy czasu na ich przygotowanie, to możemy wykorzystać gotowe. Świetnie sprawdzą się waniliowe. Przy czym jeśli gruszkę w czekoladzie chcemy serwować z lodami, to warto pamiętać, że polewę czekoladową najlepiej przygotować z ciemniej czekolady.
Gruszki pięknej Heleny
Świetną alternatywą dla gruszek w polewie czekoladowej są gruszki pięknej Heleny. Jest to deser stworzony przez Augusta Escoffier’a w połowie XIX w. Jego nazwa została zainspirowana słynną operetką o tym samym tytule. Gruszki pięknej Heleny przygotowuje się bardzo łatwo – najpierw gotuje się je w syropie, schładza, a następnie polewa gorącym sosem czekoladowym i serwuje w towarzystwie lodów waniliowych, migdałów oraz kandyzowanych kwiatów. Tego typu deser w Polsce stał się popularny dzięki programowi kulinarnemu – Masterchef Junior, w którym jeden uczestników został pochwalony za przygotowanie gruszek w czekoladzie.